Onverwacht

 

Wanneer je een vroeggeboorte meemaakt, ben je waarschijnlijk niet of nauwelijks voorbereid. Ineens komt de geboorte veel eerder dan je dacht en lijkt alles ook in één keer op je af te komen. Beslissingen, emoties, veranderingen, angst, onzekerheid, ziekenhuis, onderzoeken, medici en uiteindelijk de geboorte van je kindje. Een heel klein kindje, compleet maar helaas nog niet klaar om zonder hulp te kunnen leven.

 

Periode van onzekerheid

Op het moment van de geboorte breekt een periode van enorme onzekerheid aan. Hoeveel kans heeft je kindje om te overleven? Je kunt in eerste instantie niets doen en je daardoor machteloos en bang voelen. De zorg ligt voor een groot deel in handen van verpleegkundigen en artsen. Je kindje is nog zo klein en kwetsbaar en ligt vaak nog lange tijd in de couveuse. Je bent nu afhankelijk van artsen en apparatuur om te zorgen dat je kindje in leven blijft en groeit. Het gaat niet zoals je ooit had gedacht en gehoopt.  

 

Verwerking

Het verwerken van de emotionele periode rondom de vroeggeboorte is (mogelijk) een lang proces. Het kan enige tijd duren voordat je alles een plekje hebt kunnen geven. Alle aandacht gaat naar het kindje, wat natuurlijk logisch is. De emoties, zorgen en angsten van de ouders komen op een lager plan. Er komt echter zoveel op je af, dat je verdriet, angst en boosheid terzijde schuift of vergeet. 

In de periode na het ziekenhuis komt het verwerkingsproces meestal op gang. Daar is eerder vaak geen ruimte voor.  

 

Gevoelens, hoe ga je hiermee om

Schuldgevoelens over de vroeggeboorte komen nog vaak voor... al spreken niet veel moeders dit uit. Als het niet loopt als verwacht kan een schuldgevoel het gevolg zijn. Ook gevoel van falen komt in deze periode voor. Je hebt jouw kindje niet kunnen bieden wat het nodig had en je lichaam heeft je in de steek gelaten. 

 

 

Eén op de tien baby's wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby's in Nederland. Deze baby's liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op complicaties, ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicap.

Wat kan ik doen?

Luisteren, ondersteuning bieden en vertrouwen geven. Jouw verdriet en gevoelens mogen er zijn; het is belangrijk dat jouw verhaal wordt gehoord. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik mij goed inleven in de emoties waar je tegenaan loopt. Daarbij kan ik goed relativeren en je helpen om zaken in perspectief te gaan zien.  Dat je (weer) kunt vertrouwen op je eigen gevoel en hoe je jouw netwerk in kunt zetten en ook praktische zaken kunt regelen.